Светослав Миланов: Предизвикателство при създаването на банкови продукти е как те ще бъдат свързани с климата и обществото

Изпълнителният директор и председател на УС на „Инвестбанк“ АД Светослав Миланов участва във форума Banking today, организиран от Investor.bg. По време на специализираната банкова конференция представители на водещи финансови институции и регулаторни органи в България представиха своята експертиза и професионален поглед относно макроикономическите промени, които влияят върху банковия и финансов пазар у нас.

В своето изложение Миланов посочи, че в България нещата се случват по-бавно, но смята, че вече се наблюдава забавяне на кредитната активност и „леко охлаждане“. Той посочи, че влияние ще окаже вдигането на минималните задължителни резерви. Банкерът прогнозира, че предизвикателството при създаването на бъдещите банкови продукти е как те ще са свързани с климата и обществото. „В прехода към бъдещето трябва да говорим за възможности при устойчиви инвестиции“, коментира още изпълнителният директор на „Инвестбанк“ АД. Той определи промяната на финансовите условия като адаптация на бизнес моделите, свързани с целите за устойчиво развитие. „Ще се прави анализ на рисковете, свързани с промените в климата и обществото. Моделите, които ползваме за клиентите, ще претърпят развитие, свързано с ESG факторите и ще преценяваме проектите при финансиране. Ще има забавяне на ръстовете, но без драматични промени, без рестрикции“, категоричен бе Светослав Миланов.

Относно „състезанието“ между технологичните компании и банките, той добави, че кредитните институции са в постоянен контакт с финтех компаниите и не може да става дума за конкуренция. „Разменяме идеи, за да се чувства клиентът по-добре, за да има добавена стойност“, уточни изпълнителният директор.

Пред камерата на Bulgaria On Air Светослав Миланов увери, че няма повод за паника относно движението на лихвите във възходяща посока. Според него паралелът между ситуацията в САЩ и тази в България е подвеждащ. „Нещата са различни, това което се случва отвъд океана, е там. Там регулациите са разхлабени. Няма никакво място за паника и това трябва да го обясним добре на хората. Да, в България наблюдаваме ефект, който е свързан с по-високи лихвени проценти, това всеки един потребител е нормално да го дразни, но е временно. Нещата ще се успокоят“, допълни още изпълнителният директор на „Инвестбанк“ АД.  

Интервю на Светослав Миланов за Investor.bg може да намерите ТУК.