Светослав Миланов: ESG навлиза във все повече аспекти от живота ни

Председателят на УС и изпълнителен директор на Инвестбанк Светослав Миланов взе участие в ексклузивния финансов мултиплатформен проект „Ин%лацията – уравнения и решения“, организиран от телевизия Bulgaria ON AIR. Инициативата събра водещи анализатори и експерти, които обсъдиха най-важните макроикономически, монетарни, регулативни и фискални въпроси.

Събитието представи посоката на България през 2024 г., стратегиите за устойчиво развитие на банките и бизнеса и финансовите компании в контекста на глобалните икономически предизвикателства. То се проведе на 17 октомври пред лимитирана аудитория, а за тези, които не са имали възможност да го проследят на живо, ще могат да го гледат по телевизия Bloomberg TV Bulgaria на 27 октомври от 18 ч.

По време на изказването си Светослав Миланов обърна внимание на това, че ESG-тематиката навлиза във все повече аспекти от живота ни, в банковата индустрия и много сектори на икономиката. „Регулациите се засилват. Ще се стигне до одити, които да показват доколко и как компаниите спазват рамката на социално-екологично управление или устойчиво развитие. От друга страна дигитализацията прави така, че процесите да изглеждат по-лесни и ефективни, но трябва да мислим как рисковете да бъдат минимизирани. При отпускането на кредити вече се събират данни и се анализират рисковете с калибрирани модели за кредитиране, но и те търпят развитие от гледна точка на ESG“, обясни той и отбеляза, че това трябва да е ясно на хората, като се предоставя допълнителна информация защо едни кредити могат да станат по-евтини, а други по-скъпи. Миланов даде за пример жилищното кредитиране, при което заемите зависят от това доколко домовете се управляват екологично и щадящо природната среда.