Предстоящи промени при плащания от/към бюджета

Уважаеми клиенти,

Във връзка с указание на БНБ и Министерство на финансите ДДС03/03.05.2023 г., считано от 01.10.2023 г. ще настъпят промени във формата за нареждане от/към бюджета, включително и чрез Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА).

Промените се изразяват в следното:

-Отпада необходимостта за попълване на:

o вид и номер на документа, по който се извършва плащане;

o дата на издаване на документа;

o период, за който се отнася плащането.

При платежно нареждане към бюджета полето „Код за вид плащане“ става опционално в случай, че се нарежда превод към сметки на администратори с идентификатор 84 (това са позиция 13 и 14 в IBAN-а) например общини. Ако полето не е попълнено, банката ще извърши превода, тъй като този реквизит не е задължителен. Обръщаме внимание, че за целите на правилното погасяване на задълженията, общините ще изискват тази информация да се съдържа в платежния документ. Отговорност относно това дали поле „Код за вид плащане“  е попълнено в платежния документ или не, както и дали кодът е верен, носи наредителят на превода.

Считано от 01.10.2023 год. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки открити при БНБ. Всяка сметка е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социалноосигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител.

Моля да имате предвид, че поради миграцията на бюджетните плащания и планираната актуализация на системите на „Инвестбанк“ АД се въвеждат следните промени:

  • бюджетни платежни нареждания,  нареждания за плащане към НАП по сегашните сметки и  масови  файлове ще бъдат  приемани за  изпълнение до 12:00 ч. на 29.09.2023 г. (на гише и през дигиталните канали);
  • в случай, че клиентите имат създадени шаблони за плащания и/или регистрирани  нареждания за периодични плащания, е необходимо да ги актуализират в съответствие с промените във формите за плащания към бюджета / сметките на НАП, които влизат в сила от 01.10.2023 г.

Считано от 02.10.2023 г. „Инвестбанк“ АД ще изпълнява Бюджетни платежни нареждания при новия режим, а за плащанията към НАП - по новите сметки, които предстои да бъдат публикувани на сайта на приходната агенция.

С уважение,

Екипът на „Инвестбанк“ АД