Инвестбанк и ББР подписаха гаранционно споразумение за кредити за енергийна ефективност

„Инвестбанк“ АД подписа гаранционно споразумение с Българската банка за развитие (ББР) за финансиране на домакинства, които инвестират в енергия от възобновяеми източници по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта на споразумението е да улесни достъпа до кредити на физически лица, които имат желание да преминат към по-екологичен начин на отопление и да се насърчи използването на възобновяема енергия от домакинствата. Финансирането се отпуска за закупуване на оборудване за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Изискването е кандидатите да са сключили договор за безвъзмездно финансиране по Процедура „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“, изпълнявана от Министерството на енергетиката.  Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата, и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Максималният размер на кредита за целево финансиране е до 22 хил. лв. за инсталация на фотоволтаични системи до 10 kWp, която може да включва и системи за съхранение на електрическа енергия (батерии), както и до 3 хил. лв. за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване. Кредитите са със срок до 5 години и възможност за 12-месечен гратисен период. ББР ще предостави на гражданите, които искат да се възползват от програмата и отговарят на условията, обезпечение в размер до 70% от задължението по кредита.

Крайният срок за усвояване на кредита за енергийна ефективност е до края на 2025 г.