ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 15/11/2019

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Щатският долар задържа успешната си серия от началото на месеца и затвърждава утвърдените си позиции спрямо еврото. Това стана факт, след като бяха публикувани данните за инфлацията в САЩ на месечна база, като се наблюдава тенденция за известно покачванена нивата и отчитане на стойности от 0.2%, спрямо предишните 0.1%. Така основната валутна двойка се разменяше около 1.10 EUR/USD.

  EUR/GBP

  Валутната двойка EUR/GBP не изменя начинът си на позициониране през последните няколко седмици. Въпреки че ценовият рейндж от 0.8650 -0.86  бе пробит все още не се наблюдава значително изменение в ценовото ниво. Това бе повлияно от публикуването на данните за инфлацията на острова на годишна база. Бяха отчетени стойности оп 1.5%, спрямо предишните 1.7%.

  Пазар на суровините

   Злато

  Изместването на фокуса на инвеститорите към по-рисковите активи в търсене на по-голяма доходност се отрази негативно на благородния метал, който записа най-голямото си седмично понижение през последните 2 години, след като поевтиня с над 3% до ценово  равнище от около $1450 за тройунция.

  Петрол

  Щатският лек суров петрол продължава своето поскъпване, стартирало от началото на текущия месец, след като очакванията на ОПЕК за производството на шистов газ от страна на САЩ през 2020г. са се понижили. Суровината получи допълнителна подкрепа и от реализирането понижение от 540 хил. барела в щатските петролни запаси на седмична база. На този фон „черното злато“ се разменяше при равнище от над $57 за тройунция.

   

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 1.75 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/