ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 16/02/2020

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Щатският долар продължава да се търгува до най-ниските си нива спрямо единната валута от последните 3 седмици, след като потребителските настроения сред американците сред домакинствата с годишен доход под $75 хил. Това стана факт, след като бе публикуван доклад сочейки  слаб ръст при новоразкритите места в икономиката през следващите месеци. Спрямо кошницата от валути, „зелените пари“ достига до нива от 90.13, губейки 1.5% за последните осем търговки сесии.

  EUR/GBP

  Британската валута записа ръст от над  4% от началото на годината на фона на работещата програма по ваксиниране на британските граждани. Въпреки това през изминалата седмици беше отчетен силен спад в икономиката от 9.9% през 2020 г, което е най-високия спад в историята на страната.

  Пазар на суровините

   Злато

  Златото продължи да отчита ръст, който е подтикнат от по-слабия щатски долар и надеждите за нов фискален стимул в САЩ, който инвеститорите очакват да повиши нивата на инфлацията в САЩ. На този фон благородният метал се разменяше при ценово равнище от около $1800 за тройунция.

  Петрол

  Климатичните условия и отрицателни температури в САЩ предизвикаха ново покачване на цените на петрола.  Влошаване на метеорологичната обстановка бе съпроводена с вероятността множество нефтени кладенци да бъдат затворени, което от своя страна да понижи производството. Така петролът продължи своето поскъпване, като записа 9-ти пореден ден от приходи, отчитайки най-дългият положителен период от 2 години. Така щатският лек суров петрол се разменяше около ключовите $60 за барел.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 0.25 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/