ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 09/06/2020

  Валутен пазар

  EUR/USD

  След силното възходящо движение през месец май, основаната валутна двойка отчита известни колебания при опитите за преодоляване на 1.22 EUR/USD. Междувременно, инвеститорите остават в очакване на новини по-късно този месец относно плановете на ФЕД за спиране на програмата за количествени облекчения.

  EUR/GBP

  Валутната двойка EUR/GBP  не записва силни движения, а напротив- през второто тримесечие за годината отчита консолидация между нивата от 0.85 до 0.87, което позволява на инвеститорите да се възползват от предвидимото движение на валутната двойка.

  Пазар на суровините

   Злато

  По-високите нива на щатския долар, в комбинацията с очакванията на инвеститорите за нивата на инфлацията оказаха напрежение върху цената на благородния метал, който отстъпи от своите позиции, след като направи неуспешен опит за пробив на психологическата бариера от $1900 за тройунция.

  Петрол

  Цената на петрол реализира известни спадове, след като през първата седмица от юни достигна до 2-годишни рекордни ръстове и покачване от около 5%. Понижението дойде след като Китай публикува данни, че потреблението на петрол за месец май е достигнало до най-ниското равнище за цялата година. Brent се установи на 71.49$ за барел, докато WTI завърши с 0.56% по-ниско спрямо предходната сесия, до 69.23$ за барел.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 0.25 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/