ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 16/09/2019

  Валутен пазар

  EUR/USD

  При основната валутна двойка се наблюдаваше силна волатилност по време на заседанието на ЕЦБ, където бе намален основния лихвен процент на еврозоната до нива от -0.5%. Това повлия и на очакванията на инвеститорите, които заявиха, че прогнозират възможност покачване на лихвения процент поне след едно десетилетие, което сигнализира, че новата програма за количествени облекчения на ЕЦБ може да има продължителност няколко години. На този фон основната валута двойка се позиционира около 1.11 EUR/USD.

  EUR/GBP

  Британският паунд достигна до най-високите си стойности от 7 седмици спрямо европейския си конкурент, след като инвеститорите бяха оптимистично настроение за положително развитие около Брекзит. Министър- председателя на Великобритания ще проведе среща с лидерите на ЕС на 17-ти октомври, където ще бъдат проведени нови преговори, преди официално насоченото излизане на UK на 31.10.2019г. Така валутната двойка EUR/GBP се търгува при нива от 0.89.

  Пазар на суровините

   Злато

  Благородният метал се търгува в рейндж между $1550 до $1500 за тройунция, след като инвеститорите насочиха своето внимание към по-рисковите активи. Допълнително напрежение върху златото оказа покачващата се доходност при ДЦК.

  Петрол

  Цените на петрола се повишиха с 2.30% до 56.69 долара за барел, след като новият саудитски министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман потвърди очакванията, че ще се придържа към политиката на страната си за ограничаване на добива на петрол.

   

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 2.25 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/