ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 22/07/2020

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Единната европейска валута продължава силното си представяне спрямо щатския долар, след като за кратко достигна до най-високите си нива на търговия от март месец насам- 1.1470 EUR/USD. Това стана факт, след като бе проведено 5-дневно заседание на европейските лидери, който успешно договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус. Фондът за възстановяване, Next Generation EU, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.

  EUR/GBP

  Британският паунд продължава своята рейджова търговия и макар през последните 2 търговски сесии да записа известно поскъпване спрямо европейския си конкурент, стерлигнгът се търгува около 0.91-0.90 EUR/GBP. Въпреки че преговорите по излизане на Великобритания от ЕС бяха подновени през юни, до успешно споразумение може да се очаква едва към октомври.

  Пазар на суровините

   Злато

  Очакванията за по-висока инфлация на фона на гласуваните икономически стимули оказаха своята подкрепа при търсенето на благородния метал, който затвърди своите позиции, след като затвори шестата поредна седмица на печалба при нива от $1800 за тройунция.

  Петрол

  Щатският лек суров петрол записва тясна рейнджова търговия, като в рамките на текущия месец се е разменял при разлика от $2 за барел. Към момента „черното злато“ се е позиционирало над $40 бариера, като очакванията са за допълнително поскъпване след поетапното възстановяване на световните икономики.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 0.25 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/