ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 03/06/2020

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Единната европейска валута отбеляза най-силните си нива за последните 11 седмици спрямо щатския си конкурент и се разменяше на нива от почти 1.12. Това стана факт, след като анализаторите очакват ЕЦБ да увеличи своята програма за справяне с последствията от пандемията с 550 млрд. до стойности от 1 300 млрд. евро. Междувременно, балансовото число на Японската централна банка, ЕЦБ и ФЕД се е увеличило съответно с 10%, 20% и 70% спрямо началото на годината. Анализаторите прогнозират поевтиняването на долара да се задълбочи, като очакванията са той да изгуби 10% от стойността, като първо ниво на съпротива се очаква около 1.15 EUR/USD.

  EUR/GBP

  Единната европейска валута реализира силно движение и при стерлинга, след като валутната двойка се разменяше при ценово равнище от почти 0.89 EUR/GBP. По-значителни движения се очакват към края на месеца ще се състои среща между ЕС и Великобритания за удължаване на преходния период на Брекзит.

  Пазар на суровините

   Злато

  Златото задържа високите си нива на търговия около $1750 за тройунция, като за последните 2 месеца благородният метал консолидира.  Това стана факт, след като капиталовите пазари записаха силни резултати и инвеститорите насочиха своето внимание към по-рисковите активи.

  Петрол

  Цената на петрола скочи за пореден ден след засилване на търсенето в резултат на възстановяване на икономическата активност на редица отрасли. Щатския лек суров петрол се търгуваше на цена от 32.27 долара за барел, докато сорта Брент достигна до $35.46. На този фон, «черното злато» успешно записа седмичен ръст от над 7%.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 0.25 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/