ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 23/01/2020

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Основната валутна двойка се придържа към  търговия без силни ценови движения, като рейнджовото движение се ограничава в интервал 1.12-1.11EUR/USD. Инвеститорите остават в очакване на заседанието на ЕЦБ за основния лихвен процент в еврозоната. Не се очаква промяна от сегашните рекордно ниски нива, но може да се наблюдава повишена волатилност.

  EUR/GBP

  Британският паунд достигна до най-високите си нива от началото на календарната година и реализира нива на търговия от 0.8450EUR/GBP, след като производствените поръчки на Острова са отчели понижение от -22 пункта, спрямо предишното равнище от -28. Това вдъхна известна доза оптимизъм сред инвеститорите, които отвориха дълги позиции на стерлинга.

  Пазар на суровините

   Злато

  След силното движение на старта на годината, през текущата търговска седмица златото консолидира при нива около $1550 за тройунция. Междувременно, инвеститорите остават в очакване на предстоящото заседание на ЕЦБ.

  Петрол

  Петролът, сорт Брент петрол реализира ней-ниските си нива от 7 седмици насам, след като поевтиня с повече от 1% и достигна до равнище на търговия от $65 за барел. Въпреки това очакванията на анализаторите „черното злато“ да продължи да се търгува около текущите си нива, а именно прогнозните данни сочат за ценови нива от 67$ за барел през първата половина на 2020г.

   

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 1.75 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/