ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 21/04/2020

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Основната валутна двойка EUR/USD продължи силната серия на възвръщане на изгубените си позиции от миналите месеци, като към момента се позиционира на обменно ниво от около 1.20 EUR/USD – рязка промяна от 1.19 през миналата седмица. Голдмън Сакс допринесе до този позитивен сантимент след като повишиха прогнозните си очаквания за валутната двойка от $1.21 на 1.25$ до края на второто тримесечие на 2021г.

  EUR/GBP

  Силните нива на британският паунд срещу еврото продължават, като паундът регистрира покачване в стойността си от миналата седмица, разменяйки се за 0.8616 EUR/GBP съпоставено с 0.866 EUR/GBP от миналата седмица. Това кореспондира с разхлабването на противоепидемични рестрикции, показващи проспект за възстановяваща се икономика.

  Пазар на суровините

   Злато

  Съпоставено с миналата седмица, когато златото отчиташе цена около $1725 за тройунция, постепенно покачване в цената до $1770 се видя през последните дни, връщайки го близо до ценовото си ниво в края на февруари. Сред главните причини за този процес са повишаващата се инфлация, отчетена в САЩ, както и скорошното обезценяване на долара.

  Петрол

  За разлика от миналата седмица, когато щатският лек суров петрол не записа значими промени в цената си, тази седмица суровината поскъпна до нива от $64 за барел. Въпреки производствения ръст от 13 хил. барела на ден при някои от основните петролни станции в САЩ, сред водещите причини за постепенното поскъпване на суровината е уговорената на 04/03/2021 понижена продукция от OPEC.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 0.25 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/