ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 20/09/2019

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Щатският долар записа известно отстъпление от своите позиции, след като по-рано през месеца основната валутна двойка бе достигнала до 3-годишно дъно и ценово равнище от 1.0960. Това бе налице, след като Федералния резерв понижи основния лихвен процент в страната до нива от 2.00%.

  EUR/GBP

  Валутната двойка EUR/GBP не записа съществена промяна в ценовото си ниво и продължи да се търгува около 0.8850. Междувременно, организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че световната икономика рискува да влезе в нова, трайна фаза с нисък растеж, ако правителствата продължат да се чудят как да реагират.Глобалната икономика ще отчете най-слабия си растеж след финансовата криза през 2008г., като се забави от 3,6% миналата година до 2,9% тази година.

  Пазар на суровините

   Злато

  Почти без никакви изменения протече търговията през текущата седмица. Благородният метал продължава да се търгува в долната граница между рейнджовите нива $1500 и $1550 за тройунция.

  Петрол

  Цените на петрола записаха най-силното си покачване през последните в рамките на 1 ден за последните 30 години. Това бе налице, след като държавният енергиен производител Saudi Aramco загуби продукция за около 5,7 милиона барела на ден през почивните дни, след като 10 безпилотни летателни апарата удариха най-голямото в света съоръжение за преработка на сурова продукция, причинявайки загубата на 50% от добива на нефт в страната. Атаката с дронове унищожи с един удар около 5% от световните доставки. На този фон щатският лек суров петрол поскъпна с близо 20% и нива на търговия от около $60 за барел.

   

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 2.00 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/