ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 01/04/2020

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Основната валутна двойка записа силна волатилност от началото на месец, март като в рамките на календарният месец бяха отчетени ценови движения между 1.0650 и 1.1450, което е изменение от 7.50%. Към момента валутната двойка се разменя при ниви равнища от 1.0950 EUR/USD.

  EUR/GBP

  Валутната двойка EUR/GBP започна корекция, след като по-рано през месец март бяха реализирани ценови върхове от 0.94 EUR/GBP. Това стана факт, след като островната държава публиква данни за БВП на страната, където бяха записани данни от 1.1% на годишна база, оправдавайки напълно очакванията на инвеститорите.

  Пазар на суровините

   Злато

  Златото възстанови част от изгубените си позиции и се разменя под психологическата бариера от $1600 за тройунция, след като по-рано през месец март масовите разпродажби на инвеститорите на всички класове активи се отрази и на суровината, която бе достигнала нива от $1450 за тройунция. На фона на облекчителните парични политики трилионите долари стимули от страна на централните банки във връзка с нарастващата пандемия ще увеличи драстично ликвидността , като повечето парични средства ще означава допълнителна обезценка, което от своя страна ще тласне инвеститорите към златото и повиши неговата цена в дългосрочен план.

  Петрол

  Щатският лек суров записа най-лошите си месец и тримесечие в историята на суровината, след като изгуби почти 70% от стойността си. Търсенето е сведено до минимума си на фона на заформилата се ценова война между Саудитска Арабия и Русия. Така към момента ценовите равнища на „черното злато“ са сведени до тези от 2002г., разменяйки се за $20 за барел.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 0.25 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/