ние сме партньори с нашите клиенти

Как да намалим зимните разходи на домакинството

12 Януари 2021

С настъпването на студените месеци сметките всяка година скачат нагоре. Можем ли да спестим част от разходите и да сме спокойни за семейния бюджет? Има няколко разумни стъпки, които ще направят домакинството по-икономично, а вас самите – по-подготвени за неочакваните харчове, които често дебнат през зимата.

Намалете загубата на топлина в жилището

Ако домът ви не е добре изолиран, това може да ви коства до 25% от топлината в помещенията. Тя се губи най-много през вратите и прозорците, особено ако не сте ги уплътнили добре. Ако застанете в близост до врата или прозорец в дома си, лесно ще усетите откъде влиза студен въздух – тези места е добре да бъдат изолирани допълнително със специални ленти от дунапрен, а малките пукнатини се запълват със силикон и накрая мястото се почиства с шпатула.

Ако имате алуминиева дограма, трябва да я настроите в зимен режим. Много собственици на жилища въобще не знаят, че прозорците и вратите им имат летен и зимен режим на затваряне, като при зимния уплътненията прилепват по-плътно и не допускат въздухът да циркулира толкова лесно. Ако прозорците и вратите ви имат винтове отстрани на крилото, трябва да завъртите винта точно на 90 градуса наляво или надясно. Използвайте отвертка или шестостенен ключ и внимателно завъртете всички винтове (В Интернет можете да откриете инструкции със снимки как точно да го направите). В края на зимата е важно да върнете винта в летен режим, иначе от плътното затваряне гумата ще се износи по-бързо.

Пълният текст на статията е публикуван на сайта на в-к “24 часа”.