ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови съвети за родители: Как да посрещнем разходите преди първия учебен ден

10 Септември 2020

Емоционални и натоварени, свързани с голяма отговорност и с нужда от добро планиране – дните преди 15-ти септември са предизвикателство за всяко семейство с ученик. За да се чувстват и родителите, и детето подготвени и спокойни за старта на учебната година, нужно е да направят навреме необходимите покупки и да се вместят в определен бюджет. Споделяме с вас няколко полезни съвета за това как да осигурите всичко нужно на детето, без да се чувствате стресирани.

Подгответе си списък, но не тръгвайте веднага на пазар

Говорете с учителите и с останалите родители, за да получите възможно най-точна информация какво трябва да се закупи за старта на учебната година. Не се презапасявайте, защото така почти сигурно ще накупите и ненужни неща. Ако вашият ученик изчерпи по-бързо някои пособия и канцеларски материали, просто ще набавите още от тях в последствие. И най-важното – не се впускайте веднага в пазаруване, а проверете дали вече нямате вкъщи някои от необходимите консумативи. Освен ако нямате първокласник, по всяка вероятност някъде из къщи на детето му се намират останали от предходната година химикалки, моливи, празни тетрадки и други. Съберете ги и ги пребройте, това гарантирано ще ви спести средства.

Проучете цените онлайн

Възможността да проверите цените на различните артикули в интернет спестява пари и много време, което бихте прекарали в изморително обикаляне по магазините. Лесно можете да сравните цените в сайтовете на няколко различни магазина, а защо не и директно да направите поръчка онлайн. В момента можете да напазарувате много изгодно за предстоящата учебна година в сайта Ozone.bg. До 20 октомври, купувайки тетрадки и канцеларски материали получавате 10% отстъпка за цялата поръчка, плащайки с карта Visa, каквато можете да получите от “Инвестбанк” АД.

Направете детето съпричастно

Ваша грижа като родители е да подсигурите всички пособия за една успешна учебна година. Това обаче не означава, че темата за парите трябва да бъде табу. Напротив, включете детето в процеса на избор, за да възпитате у него практичност и отговорност. Разглеждайте заедно онлайн магазините, споделете с детето как се ориентирате в различните оферти и как вземате решения. Хубаво е да му обясните и това, че най-скъпите артикули и тези с най-модерен дизайн не са задължително най-качествените. Така покрай вълнението от избора на нова раница, несесер и други детето ви неусетно ще получи някои важни финансови уроци.

Помолете ученика да избере само една извънкласна дейност

В днешно време допълнителните занимания за детето са сериозно перо в бюджета. Има деца, които почти всеки делничен ден след училище са на уроци по език, по музика, на спорт или някаква творческа дейност. Освен скъпо за родителите обаче, това почти винаги е и натоварващо за самото дете и го лишава от време за така нужната почивка, както и за нормалните за едно малко дете безгрижни игри. Затова няма да сгрешите, ако тази година помолите вашия ученик да си избере само една допълнителна дейност. Това не само осезаемо ще ви помогне да покривате месечните разходи. Съзнателният избор ще стимулира детето да осъзнае точно кое занимание му е най-приятно и увлекателно и ще го направи по-съсредоточено в тези часове.

Не подценявайте непредвидените разходи

Подготовката на детето за учебната година е сериозен разход и колкото и добре да планираме, накрая нужната сума често надхвърля очакванията. Това притеснение на родителите е осезаемо и за самите деца. За да спестите на цялото семейство стреса, бъдете подготвени с бързо решение в случай на акумулирани непредвидени разходи. Можете да се обърнете към „Инвестбанк“ АД с искане за универсален потребителски кредит, чийто срок за погасяване е до 10 години.

Желаем на всички деца уверен старт на новата учебна година!