ние сме партньори с нашите клиенти

Как да намалим зимните разходи на домакинството

12 Януари 2021

С настъпването на студените месеци сметките всяка година скачат нагоре. Можем ли да спестим част от разходите и да сме спокойни за семейния бюджет? Има няколко разумни стъпки, които ще направят домакинството по-икономично, а вас самите – по-подготвени за неочакваните харчове, които често дебнат през зимата.

Намалете загубата на топлина в жилището

Ако домът ви не е добре изолиран, това може да ви коства до 25% от топлината в помещенията. Тя се губи най-много през вратите и прозорците, особено ако не сте ги уплътнили добре. Ако застанете в близост до врата или прозорец в дома си, лесно ще усетите откъде влиза студен въздух – тези места е добре да бъдат изолирани допълнително със специални ленти от дунапрен, а малките пукнатини се запълват със силикон и накрая мястото се почиства с шпатула.

Ако имате алуминиева дограма, трябва да я настроите в зимен режим. Много собственици на жилища въобще не знаят, че прозорците и вратите им имат летен и зимен режим на затваряне, като при зимния уплътненията прилепват по-плътно и не допускат въздухът да циркулира толкова лесно. Ако прозорците и вратите ви имат винтове отстрани на крилото, трябва да завъртите винта точно на 90 градуса наляво или надясно. Използвайте отвертка или шестостенен ключ и внимателно завъртете всички винтове (В Интернет можете да откриете инструкции със снимки как точно да го направите). В края на зимата е важно да върнете винта в летен режим, иначе от плътното затваряне гумата ще се износи по-бързо.

Пълният текст на статията е публикуван на сайта на в-к “24 часа”.

Финансови съвети за родители: Как да посрещнем разходите преди първия учебен ден

10 Септември 2020

Емоционални и натоварени, свързани с голяма отговорност и с нужда от добро планиране – дните преди 15-ти септември са предизвикателство за всяко семейство с ученик. За да се чувстват и родителите, и детето подготвени и спокойни за старта на учебната година, нужно е да направят навреме необходимите покупки и да се вместят в определен бюджет. Споделяме с вас няколко полезни съвета за това как да осигурите всичко нужно на детето, без да се чувствате стресирани.

Подгответе си списък, но не тръгвайте веднага на пазар

Говорете с учителите и с останалите родители, за да получите възможно най-точна информация какво трябва да се закупи за старта на учебната година. Не се презапасявайте, защото така почти сигурно ще накупите и ненужни неща. Ако вашият ученик изчерпи по-бързо някои пособия и канцеларски материали, просто ще набавите още от тях в последствие. И най-важното – не се впускайте веднага в пазаруване, а проверете дали вече нямате вкъщи някои от необходимите консумативи. Освен ако нямате първокласник, по всяка вероятност някъде из къщи на детето му се намират останали от предходната година химикалки, моливи, празни тетрадки и други. Съберете ги и ги пребройте, това гарантирано ще ви спести средства.

Проучете цените онлайн

Възможността да проверите цените на различните артикули в интернет спестява пари и много време, което бихте прекарали в изморително обикаляне по магазините. Лесно можете да сравните цените в сайтовете на няколко различни магазина, а защо не и директно да направите поръчка онлайн. В момента можете да напазарувате много изгодно за предстоящата учебна година в сайта Ozone.bg. До 20 октомври, купувайки тетрадки и канцеларски материали получавате 10% отстъпка за цялата поръчка, плащайки с карта Visa, каквато можете да получите от “Инвестбанк” АД.

Направете детето съпричастно

Ваша грижа като родители е да подсигурите всички пособия за една успешна учебна година. Това обаче не означава, че темата за парите трябва да бъде табу. Напротив, включете детето в процеса на избор, за да възпитате у него практичност и отговорност. Разглеждайте заедно онлайн магазините, споделете с детето как се ориентирате в различните оферти и как вземате решения. Хубаво е да му обясните и това, че най-скъпите артикули и тези с най-модерен дизайн не са задължително най-качествените. Така покрай вълнението от избора на нова раница, несесер и други детето ви неусетно ще получи някои важни финансови уроци.

Помолете ученика да избере само една извънкласна дейност

В днешно време допълнителните занимания за детето са сериозно перо в бюджета. Има деца, които почти всеки делничен ден след училище са на уроци по език, по музика, на спорт или някаква творческа дейност. Освен скъпо за родителите обаче, това почти винаги е и натоварващо за самото дете и го лишава от време за така нужната почивка, както и за нормалните за едно малко дете безгрижни игри. Затова няма да сгрешите, ако тази година помолите вашия ученик да си избере само една допълнителна дейност. Това не само осезаемо ще ви помогне да покривате месечните разходи. Съзнателният избор ще стимулира детето да осъзнае точно кое занимание му е най-приятно и увлекателно и ще го направи по-съсредоточено в тези часове.

Не подценявайте непредвидените разходи

Подготовката на детето за учебната година е сериозен разход и колкото и добре да планираме, накрая нужната сума често надхвърля очакванията. Това притеснение на родителите е осезаемо и за самите деца. За да спестите на цялото семейство стреса, бъдете подготвени с бързо решение в случай на акумулирани непредвидени разходи. Можете да се обърнете към „Инвестбанк“ АД с искане за универсален потребителски кредит, чийто срок за погасяване е до 10 години.

Желаем на всички деца уверен старт на новата учебна година!

Нови възможности за твоите пари: Откриване на ОНЛАЙН Депозит

6 Август 2020

Откриването на изгоден депозит изцяло онлайн, без посещение във финансов център вече е възможно в „Инвестбанк“ АД.

Като част от дългосрочната стратегия за все по-широк набор от дигитални услуги, през месец август банката представя продукта ОНЛАЙН Депозит. Нови и настоящи клиенти на „Инвестбанк“ АД вече могат да депозират своите свободни средства при изгодни условия изцяло дистанционно, без посещение на финансов център и при атрактивна лихва до 1.01%.

Условията по новия ОНЛАЙН Депозит са изгодни и гъвкави и дават възможност да спестявате при висока доходност и с възможност за избор между различни валути и срокове. Спестеното време и свободата да управляваш ресурсите си от всяка една точка пък са привилегия, каквато нашите клиенти заслужават.

Възможността за откриване на депозит онлайн е значително улеснение за всеки, който иска да започне да спестява и да го направи бързо, сигурно и максимално лесно в удобно време. Онлайн банкирането спестява време и пари, а в настоящата все още нестабилна епидемична обстановка помага да сведем до минимум риска за своето здраве и за здравето на околните.

Минималната сума за откриване на депозита е 1000 лева или 500 евро, а срокът на депозита може да бъде 2, 4, 6, 8, 10, 12, 15 или 18 месеца. Лихвата е фиксирана и за 18-месечния депозит е 1.01%. Освен това, ежемесечно може да се довнасят средства чрез превод от сметка в друга банка. Депозитният продукт е без такса за откриване, захранване и обслужване на сметката. Не се дължи и такса за касово теглене на внесената сума, ако е направено на падежна дата. Продуктът Онлайн Депозит е предназначен за настоящи клиенти, използващи активно Интернет Банкиране, както и за нови клиенти – физически лица, които могат да бъдат идентифицирани през дружество, доставчик на удостоверителни услуги, кактото е Евротръст.

Как можете да откриете своя ОНЛАЙН Депозит?

Чрез онлайн заявка на www.ibank.bg/deposit, където преминавате през регистрационен процес и получавате безплатно издаване на електронен подпис. Със същия електронен подпис в срок до 72 часа разписвате необходимите документи. Новите клиенти трябва да бъдат идентифицирани чрез Евротръст. Захранването става като наредите онлайн превод от своя сметка в банка в България, страна-членка на ЕС, Швейцария, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн или Великобритания. След като получите уведомление от банката за IBAN номера на депозитната ви сметка, тя ще бъде захранена с депозираната сума в срок до 10 календарни дни.

Като модерна банка, която работи за удобството на клиентите си и същевременно подкрепя мерките за овладяване на пандемията, „Инвестбанк“ АД предоставя и широк набор от други възможности за дистанционно банкиране. Сред тях вече са онлайн кандидатстване за кредитна карта, както и онлайн кандидатстване за потребителски кредит до 60 000 лв.

Усилията ни да предоставяме все повече сигурни и удобни онлайн услуги следват глобалния тренд в предпочитанията на клиентите. По данни на Eurostat, за последните 10 години (2009-2019), се е удвоил броят на гражданите на Европейския съюз, които използват дигитално банкиране. В три от държавите в Европа популярността на услугата е най-голяма. Това са Дания, Финландия и Холандия, където през миналата година цели 91% от хората са банкирали онлайн.

„Инвестбанк“ АД със специални мерки в подкрепа на бизнеса и хората

19 Май 2020

Банката беше сред първите в България, които с обявяването на пандемията въведе мерки, с които да съхрани здравето на служителите и на клиентите си и да предостави работещи финансови решения.

Оптимистичният израз, че всяка една криза може да бъде нова възможност, стана популярен с въвеждането на ограничителните мерки. Ние в „Инвестбанк“ АД обаче вярваме в прагматичните и конкретни решения, особено нужни в кризисна обстановка, както и във взаимната отговорност и синхронизираните действия – между частните лица, бизнеса и водещите финансови институции.

Пандемията от Covid-19 изправи пред реални предизвикателства стотици хиляди българи, включително и фирми, които принципно са били в здраво състояние. Според проучване на агенция „Афис“, доходите на 59% от българите са били засегнати от кризата. Тежкият краткосрочен удар върху икономиката накара много бизнеси да се откажат от консервативните си модели и да експериментират с различни концепции, включително и да успеят да оптимизират работата на служителите си от вкъщи и да ускорят процесите на дигитализация.

От самото начало на здравната и финансова криза, предизвикана от бързото разпространение на Covid-19, екипът на „Инвестбанк“ АД предприе адекватни мерки в подкрепа на своите клиенти.

Във всички офиси въведохме нови правила за обслужване на клиенти, с цел опазване на тяхното здраве и това на нашите служители, осигурихме предпазни средства и дезинфектанти.  Препоръчахме активно използване на интернет банкиране като алтернатива на посещението на банковите офиси. Така намалихме потока от хора без това да се отрази на качеството на обслужване на клиентите ни. Като резултат от активна кампания, която „Инвестбанк“ АД провежда, значително се увеличи използването на банкови карти за разплащане на текущи разходи.  Чрез платформата „Удобно за теб“ може да се кандидатства както за кредит, така и за банкова карта.

Въведохме и редица облекчения при обслужване на кредити на физически и юридически лица, вкл. опростена процедура за предоговаряне на кредити. Осигурихме възмoжнocт на клиентите си, изплащащи заеми към банката, да ги разсрочат, като използват гратисен период по главница в срок до шест месеца, за кредити обезпечени с ипотека и за потребителски кредити.

Те също така могат и нaпълнo или чacтичнo дa тpaнcфopмиpaт зaдължeниятa cи пo тяx в бeзлиxвeни кредити.  От 29 aпpил 2020 г., “Инвecтбaнĸ” AД осигури възможност нa гpaждaни, зaceгнaти oт иĸoнoмичecĸитe пocлeдcтвия нa здравната криза дa пoлзвaт бeзлиxвeни ĸpeдити Covid-19 дo 4 500 лeвa, oтпycнати пpи пpeфepeнциaлни ycлoвия, бeз лиxви, тaĸcи и ĸoмиcиoни. Не се изисква и обезпечение. Кредитът се предоставя наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Банката предоставя кредитите и на лица, които не са нейни клиенти. Условията, на които трябва да отговарят кандидатите са публикувани на официалния уебсайт на „Инвестбанк“ АД както за хopaтa, ĸoитo ca в принудителен неплатен отпуск, така и за самоосигуряващите се лица.

За клиентите на банката, изтеглили заем преди настъпването кризата възможността за oтлaгaнe нa плaщaниятa пo зaдължeниятa и комбинирането му с безлихвен заем дo 4 500 лeвa, гapaнтиpaн oт Българска банка за развитие (ББP) е адекватно решение. Клиeнтитe, ĸoитo имaт стари ĸpeдити ĸъм „Инвecтбaнĸ“ AД мoгaт дa paзcpoчaт дo 4 500 лeвa oт тяx, зa пo-дълъг период от вpeмe – дo 5 гoдини c дo 2 гoдини гpaтиceн пepиoд, бeз дa плaщaт лиxви, тaĸcи и ĸoмиcиoни.
В допълнение, ние сме и сред финансовите институции, заявили желание да се включат в програмата на ББР за отпускане на кредити с размер до 300 000 лв. с гратисен период до 3 години. Мярката е в полза на микро, малки и средни български предприятия, които вследствие на пандемията изпитват временни финансови затруднения.

Следете нашите публикации, в които информираме за новите си предложения.

Заявете онлайн своята кредитна карта VISA или Mastercard от „Инвестбанк“ АД

26 Февруари 2020

Имате нужда от пари за спешна покупка? Желаете да си резервирате хотел и самолетен билет до града на мечтите Ви? Извършвайте сигурни безконтактни плащания и улеснете пазаруването онлайн, като се възползвате от кредитните карти Visa или Mastercard, издавани от „Инвестбанк“ АД.

За Вашето удобство, можете да заявите своята кредитна карта онлайн в три лесни стъпки от мястото, на което се намирате в момента. Просто отворете интернет страницата https://www.ibank.bg/udobnozateb/card/1 и попълнете нужната информация. Представител на банката ще се свърже с Вас, за да Ви уведоми кога и от къде можете да получите своята кредитна карта, в случай, че отговаряте на условията за отпускане на кредитен лимит.

Защо кредитна карта от Инвестбанк?

Всяка транзакция, осъществена с Вашата кредитна карта  за покупка на стоки или услуги на ПОС терминал в търговски обект и в интернет Ви носи паричен бонус в размер на 0,5% от стойността на транзакцията. Веднъж на всеки шест месеца банката изплаща натрупаната сума директно по Вашата картова сметка. С кредитна карта от „Инвестбанк“ АД, всяка Ваша покупка е с 0,5% отстъпка.

Кредитните карти, предлагани от банката са с дълъг гратисен период – до 60 дни за покупки на стоки и услуги на ПОС терминал в търговски обекти и в интернет. Изразходваният кредитен лимит през настоящия месец можете да погасите до края на следващия месец, без да дължите лихва за това.

За да Ви осигурят допълнително спокойствие и защита, докато пътувате по работа или за удоволствие, кредитните карти са с включена застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с високи покрития.

Какво още?

Притежателите на кредитни карти Visa за физически и юридически лица ползват 8% отстъпка, при резервации чрез интернет страницата Hotels.com, осъществени до края на 2020 г. Отстъпката е осигурена от Visa въз основа на партньорството им с Hotels.com.

При заявен кредитен лимит над 5 000 лева, „Инвестбанк“ АД предоставя кредитна карта от клас Visa Gold/Mastercard Gold с допълнителни привилегии за картодържателя.

С премиум карта Visa Gold от „Инвестбанк“ АД получавате обратно по картовата сметка 4% от платените суми в ресторанти в чужбина до края на септември 2020 г., както и безплатен достъп до салоните „Плиска“ и „Преслав“, Терминал 2 на летище София. Като притежател на Visa Gold карта можете да се възползвате от редица предложения на програмата Visa Luxury Hotel Collection на Visa Europe – ексклузивна селекция от отстъпки в над 900 хотела в целия свят.

С Mastercard Gold получавате безплатен достъп до салоните „Плиска“ и „Преслав“, Терминал 2 на летище София, безплатен достъп до салоните Jet Lounge и Sky Lounge на летище Виена, както и приоритетно преминаване през задължителните проверки на Терминал 2 на летище София. В допълнителнение, притежателите на кредитни карти Mastercard  получават и бонуси, при наемане на електрически автомобили Spark.

Какво остава да направите?

Посетете интернет страницата https://www.ibank.bg/udobnozateb/card/1, изберете Visa или Mastercard, както и размера на желания кредитен лимит, попълнете за минута необходимата информация и очаквайте обаждане от представител на „Инвестбанк“ АД. Ние ще се погрижим за останалото!

„Инвестбанк“ АД проведе общо събрание на акционерите

12 Февруари 2020
VinagiDoTeb_logo

На 10 февруари 2020 г. се проведе Общо събрание на акционерите на „Инвестбанк“ АД, на което се взеха решения за:

1. Увеличаване на капитала на банката в размер до 21 944 445 лв., чрез издаване на нови поименни акции с право на глас и емисионна стойност от 1 лв.

2. Провеждане на процедура по замяна на инструменти от допълнителния собствен капитал от първи ред с такива от по-висок клас с цел – съществено подобрение структурата на собствения капитал. В края на 2019-та година стартира процедура по замяна на две емисии  облигации – дългово-капиталови хибридни инструменти  на обща стойност 39 210 хил. лв. /20 млн. евро/ с акционерен капитал. Това решение се предхожда от аналогично решение от проведените на 13.01.2020 г. – две Общи събрания на облигационерите – по отделните емисии облигации. Процедурата се очаква да приключи през м. март 2020 година след одобрение от БНБ.

3. Pъĸoвoдcтвoтo нa банката представи, а акционерите одобриха и:

  • Годишния доклад зa дейността нa бaнĸaтa зa 2019 г.
  • Годишен Финансов отчет за 2019 година, заверен от одиторските предприятия.
  • Предложение за разпределение на печалбата за 2019г. в размер на 2 089 хил.лв.

„Инвестбанк“ АД приключи 2019 година успешно, с печалба преди провизии в размер на 34,949 млн. лв.

Инвестбанк с нови, по-добри условия по депозитни продукти

6 Февруари 2020
VinagiDoTeb_logo

Считано от 05.02.2020 г., „Инвестбанк“ АД допълни продуктовото си портфолио, като пусна в продажба нов,  дългосрочен 36-месечен депозит в долари с авансово, ежемесечно изплащане на лихвите. Депозитният продукт е с атрактивна лихва от 1% годишно, без такса за закриване, не се допуска довнасяне и теглене на суми по време на срока на депозита.

От същата дата, всички клиенти, които в периода: 05.02. – 30.04.2020 г. открият депозитен продукт в евро, получават преференциални условия за превалутиране на лева в евро по фиксинг на БНБ /1,95583 лева/евро за всички новооткрити депозити със срочност 12, 24 и 36 месеца. Депозитните продукти, за които може да се ползва преференцията са: стандартни депозити, VIP депозити с авансово получаване на лихвите, както и дългосрочни депозити с авансово ежемесечно изплащане на лихвите.

За допълнителна информация вижте Лихвения бюлетин на „Инвестбанк“ АД – ТУК!

Лятно приключение в Поморие

22 Август 2019


В поредицата „Пътувай с Инвестбанк“ ще откриеш вълнуващи дестинации и нестандартни предложения за почивка, които ще те накарат да стегнеш куфарите още сега.

Знаеш ли къде се намира най-голямата тракийска гробница на територията на България, която се смята за изключително архитектурно богатство и е уникална за Балканския полуостров? В град Поморие.

Поморие е не само страхотна туристическа дестинация, но предлага и много развлечения за своите гости.

Още по време на Второто българско царство прочутото анхиалско вино става символ на високо качество, а градът се превръща в предпочитан производител и износител на висококачествени бели, червени вина и коняци. Уникалните поморийски вина от сортовете Димят, Мускат, Шардоне, Мерло, Каберне Совиньон и много други прославят българските винарски традиции извън границите на страната и получават признание и отличия на международни конкурси и изложби.

На Източния плаж на града, който е с дължина 9 км, и стига чак до град Ахелой, е присъдена екологичната награда Син Флаг. Тя се дава единствено на плажове и яхтени пристанища, където се полагат специални усилия за опазването на природата. Те трябва да отговарят на редица изисквания за чистота, сигурност и съхранена околна среда.

В края на лятото посетителите на града могат да наблюдават внушителната гледка на преминаващите ята по пътя Виа Понтика. Поморие е разположен на въздушната магистрала, в близост до един от пунктовете, където част от мигриращите птици традиционно спират да почиват, а други остават да зимуват и гнездят.

Поморие е един от предпочитаните балнео, СПА и уелнес курорти по българското Черноморие. Причините, освен изключително благоприятният климат, са свойствата на калта, която се извлича от Поморийското езеро. То представлява крайбрежна лагуна и е защитена местност, включена в Натура 2000. Солеността му е 60 – 80‰ и се използва за добив на сол и лечебна кал. До езерото има екопътека, която може да се използва за велотуризъм.

Вдъхновихме ли те за твоето следващо приключение? Все още не е късно да отскочиш до морето и да събереш малко тен и кофичка лечебна кал. А ако вече си изхарчил бюджета за почивка – не се тревожи, стягай смело багажа, защото с кредитна карта от Инвестбанк  лятото може да продължи. Създай спомени за цял живот и изживей приключенията, за които все мечтаеш, а Инвестбанк ще бъде винаги до теб.

ИНВЕСТБАНК ОТПУСКА КРЕДИТИ ЗА СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ

1 Август 2019
VinagiDoTeb_logo

От началото на учебната 2019/2020 г. Инвестбанк ще предоставя кредити на студенти и докторанти, след като сключи договор с Министерство на образованието и науката за кредитиране на студенти и докторанти с държавна финансова подкрепа. Системата за студентско кредитиране гарантира достъп на младите хода до висше образование, независимо от социалния им статус.

Учащите във висши учебни заведения могат да получат студентски кредит от Инвестбанк за заплащане на таксите си за обучение, за издръжка /за целия или част от периода на обучение/ или за рефинансиране на вече отпуснати студентски кредити.

За студентски кредит могат да кандидатстват български граждани, граждани на страни-членки на ЕС, на държави от Европейското икономическо пространство или  Конфедерация Швейцария на възраст до 35 години, които учат в редовна форма на обучение, степен бакалавър, магистър или доктор в държавно или частно учебно заведение или научна организация. Не трябва да притежават същата образователно-квалификационна или научна степен, и да са отстранени или прекъснали обучението си, освен в предвидените в закона случаи.

Кредитите се предоставят за срок до 10 години в лева, при изключително изгодни условия: без такси и комисиони за отпускане и погасяване на кредита, с ползване на гратисен период, годишна фиксирана лихва от 6 % за целия срок на кредита и изплащане на равни месечни вноски. Лихва се начислява само върху усвоената част от кредита. Кредитите са гарантирани от държавата и не е необходимо предоставяне на допълнително обезпечение от страна на студентите и докторантите.

Инвестбанк няма капиталов недостиг от Прегледа на качеството на активите

31 Юли 2019
VinagiDoTeb_logo

Анализът на резултатите от Прегледа на качеството на активите, извършен от ЕЦБ, показа, че „Инвестбанк“ АД няма капиталов недостиг, като при минимално изискуем праг от 8%, отчетеното капиталово съотношение е 10.01%, което е много добър резултат и изцяло покрива регулаторните капиталови изисквания съгласно чл. 92 от Регламент (ЕС) № 575/2013 на Европейския парламент и на Съвета. Банката няма препоръки и по отношение на вътрешните си политики, правила и процедури.

Индивидуалният преглед на кредитните досиета не показа слабости по отношение на класификацията на експозициите, което е видимо и от минималния обем рекласифицирани експозиции, водещи до необходимост от начисление на допълнителни обезценки.

През юли 2018 г. „Инвестбанк“ АД придоби и успешно вля за изключително кратък период ТБ „Виктория“ ЕАД (19.11.2018 г.). Тази операция се отрази благоприятно върху капиталовата позиция, като в абсолютна сума ефектът от отрицателната репутация е 22,577 млн. лв. Придобитият кредитен портфейл обаче, оказа негативен ефект върху резултатите от стрес теста, тъй като 95% от придобитите кредити бяха влошени. И при двата сценария (базисен и утежнен) за оценката на кредитния риск се използва исторически влошаването на кредитния портфейл и нарастването на провизиите. Влетите от ТБ „Виктория“ ЕАД кредити се третират като нововъзникнали/новопридобити влошени кредити за „Инвестбанк“ АД и това оказва негативно влияние върху резултатите от стрес теста, и най-вече при утежнения сценарий, където шокът от прогнозното влошаване на рисковите експозиции е 2.5 пъти по-голям в сравнение с базисния сценарий. При утежнения сценарий допълнително бе приложен и идиосинкратичен шок, който в комбинация със задържане и/или намаление на оперативните доходи при статичен баланс, въздейства отрицателно върху проекциите на финансовия резултат, респективно – капиталовата позиция. Ефектът от идиосинкратичния шок за банка с размерите на „Инвестбанк“ АД оказа значителен ефект в проекциите на лихвените разходи.

През 2018 г. основният акционер „Феста холдинг“ АД оказа капиталова подкрепа на банката, като увеличи акционерния капитал с парична вноска в размер на 10 млн. лв. на база решение на Общо събрание на акционерите от 19.06.2018 г.

Инвестбанк“ АД разполага с безсрочни дългово-капиталови хибридни инструменти в размер на 20 млн. евро, които, в съответствие с методологията, не са включени при изчисляване на капиталовите съотношения при Прегледа на качеството на активите и стрес тестовете. След прилагане на базисния сценарий от стрес теста, най-ниската стойност на коефициента Базов собствен капитал от първи ред (СЕТ1) възлиза на 5,67%. С преоформянето на безсрочните дългово-капиталови хибридни инструменти капиталовият недостиг в базисния сценарий, чиято най-висока стойност е 14 млн. евро, се покрива изцяло и капиталовото съотношение достига 9.03% при минимално изискуем праг от 8.0%.

За покритие на капиталовия недостиг при утежнения сценарий, който е хипотетичен и малко вероятен, „Инвестбанк“ АД би имала нужда да изгради допълнителен капиталов буфер от 51.8 млн. евро, който се покрива изцяло от посочения наличен допълнителен капитал (безсрочни дългово-капиталови хибридни инструменти) от 20 млн. евро, финансовия резултат, продажба на придобити активи и погасени кредити.

Мерките и препоръките, които бяха набелязани във връзка с констатациите от оценката, проведена от БНБ през 2016 г. по методологията на ЕЦБ, бяха изпълнени изцяло, като това е отчетено в Годишния финансов отчет на „Инвестбанк“ АД за 2017 г., където финансовият резултат е отрицателен, вследствие на осчетоводените в пълен размер корекции от Прегледа на качеството на активите през 2016 г.

Шестте български банки, обект на извършения Преглед на качеството на активите и стрес тестовете през 2019 г., са първите, оценявани по ревизираната методология за Оценка на качеството на активите. Методологията е насочена към оценка на системно значими институции, каквато „Инвестбанк“ АД не е. Въпреки това, и благодарение на своевременното стартиране на проект по въвеждане на МСФО 9 (проектът стартира от началото на 2017 г. в банката) и внедрено цялостно ИТ решение за оценка на кредитния риск, банката се представи много добре. Информацията, необходима за калкулациите в стрес теста е много детайлна, но по този начин се установява дали коректно са приложени изискванията на МСФО 9.

Водената през последните години от Банката умерено консервативна политика по отношение управлението на рисковете е успешна и „Инвестбанк“ АД ще продължи прилагането на стандарти на добри банкови практики.

В допълнение към: Инвестбанк премина успешно цялостната оценка на активите и пасивите по методологията на ЕЦБ