ние сме партньори с нашите клиенти

Financial Markets

 • Financial Markets

  Седмичен бюлетин към 11/03/2020

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Щатският долар изгуби значителна част от своите позиции спрямо европейския си конкурент, след като към момента за месец март „зелените пари“ отчетоха спад от 3.40%. Понижението на основния лихвен процент от ФЕД оказа допълнително напрежение върху долара, който към момента се разменя при ценови равнища от 1.1350 EUR/USD.

  EUR/GBP

  Силната европейска валута оказва напрежение и върху британския паунд, който се разменя при нива от около 0.87  EUR/GBP. От началото на месеца, валутната двойка е реализирала ръст от над 4%.

  Пазар на суровините

  Злато

  Търговията при благородния метал протече с ясни възходящи ръстове, след като инвеститорите насочиха вниманието към златото. Силните притеснения около разпространяващия се коронавирус и трусовете при петрола оказаха своята подкрепа на златото. Така суровината се разменяше при нива от $1700 за тройунция, които бяха за последно достигнати през 2012г.

  Петрол

  Щатският лек суров записа най-голямото дневно понижение от 1991г. насам, след като се разменяше под $30 за барел при отварянето на борсите в началото на седмицата, записвайки спад от 24%. Това стана факт, след като Русия отхвърли предложението на ОПЕК за  увеличаване на мерките за ограничаване производствените нива при „черното злато“ с 1.5 млн. барела на ден, започващи през месец април и валидни до края на годината. Така в събота Саудитска Арабия обяви най-големите масови намаления от официалната цена за търговия от 20 години насам и зави, че възнамерява да увеличи производствените нива до над 10 млн. барела на ден.

   

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.50%
  ФЕД 1.25 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/