ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 22/06/2018

  Валутен пазар

  EUR/USD

  При основната валутна двойка не се забелязваха особени изменения. Щатският долар успя да запази позициите си спрямо единната европейска валута. Нашумелите търговски конфликти между САЩ и Китай не оказаха значително влияние при валутната двойка EUR/USD, която се разменяше в рейнджови диапазон между 1.1520 и 1.1600. Изявлението на председателя на ФЕД- Джеръми Пауъл и намеренията му за продължаване на текущата посока към поетапно повишаване на основния лихвен процент в страната позволиха на „зелените пари“ да не отстъпят на европейския си конкурент.

  EUR/GBP

  Без никакви изненади протече и дългоочакваното заседание на АЦБ, по време на което основния лихвен процент на Острова остана непроменен на нива от 0.5%. Ниските равнища на инфлацията и незадоволителният темп на икономически растеж на страната не дадоха повод за покачване на лихвените нива към този момент. Въпреки това, членовете на АЦБ дадоха индикации за възможно плавно покачване в близкото бъдеще. Това повлия положително на стерлингът, който поскъпна с около 0.6% спрямо еврото, разменяйки се за 0.8725.

  Пазар на суровините

   Злато

  Въпреки геополитическото и търговско напрежение през последните дни златото записва известно отстъпление. Традиционно възприет като актив, търсен по време на периоди, белязани с несигурност, суровината изпитва значително напрежение под засилващия се щатски долар. На този фон благородният метал се доближава до равнища от 1260$ за тройунция.

  Петрол

  Към червена територия се присъедини и щатският лек суров петрол, който записа нови загуби. Възможността за повишаване производствените нива на суровината от страна на ОПЕК, в частност Саудитска Арабия и Русия изненада инвеститорите, които започнаха да затварят печелившите си дълги позиции. Допълнително напрежение се формира и от вероятността Китай да отговори на САЩ като въведе 25% мито върху вноса на петрол. Тази несигурност бе комбинирана и от спад в цената на „черното злато“, което се разменя за 65$ за барел и близо 10% месечен спад.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.40%
  ФЕД 2.00 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/