ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 17/08/2018

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Основната валутна двойка достигна до най-ниските си нива от една година насам, достигайки до ценово равнище от 1.13, след като единната европейска валута бе разтърсена от тежката политическа и валутна ситуация в Турция. Високите нива на инфлация, достигащи близо 16%, при целево равнище от 5% сигнализират за необходимостта от покачване на основния лихвен процент в Турция, което засега бива отлагано. Засиленият интерес на инвеститорите около ДЦК в САЩ дадоха нужния стимул на щатския долар, който реализира ръст от над 2.5% спрямо европейски си конкурент.

  EUR/GBP

  Британският паунд записа известна корекция спрямо еврото, след като от началото на месеца увеличи изоставането си с близо 1.5%. Въпреки покачването на основния лихвен процент с 25 базисни точки на 0.75% в началото на месеца, тревогите около Брекзит продължават да оказват влияние върху стерлингът. Допълнително напрежение бе породено и от икономическите данни за БВП на страната, който е записал ръст едва с 0.1% на месечна база, в сравнение с предишно отчетените стойности от 0.3%. На този фон валутната двойка EUR/GBP се разменяше се 0.8950.

   

  Пазар на суровините

   Злато

  Засилващият се щатски долар, в комбинация с покачващия се основен лихвен процент в страната са два от основните фактори за 9%-товото понижение от началото на годината за благородния метал. Въпреки голямата политическа несигурност на световната сцена, засиленият интерес на инвеститорите към пазара за държавен дълг възпрепятства златото да се възползва от сътресенията на финансовите пазари. Това се наблюдава и от продължителното поевтиняване на суровината, която към момента се търгува при нива от под 1200$ за тройунция.

  Петрол

  Щатският лек суров петрол продължава своето поевтиняване, след като бяха публикувани данни за седмичното изменение на щатските запаси на суровината. Увеличението от 3.7 милиона барела тласна цената на „черното злато“ до психологическото ниво от 65 долара.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.40%
  ФЕД 2.00 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/