ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 22/10/2018

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Основната валута двойка продължава да усеща политическите сътресения от популисткия бюджетен дефицит заложен от италианското правителство. Плановите разходи  са твърде високи и са в разрез с бюджетните правила на ЕС. Това постави европейската единна валута под напрежение, като EUR/USD поевтиня с близо 1%, разменяйки се за 1.1450.

  EUR/GBP

  Британският паунд  неимоверно продължава своето поевтиняване, след като срещата на високо равнище между Великобритания и представители на ЕС не успяха за пореден път да договорят приемливи условия по така спорния въпрос за ирландската граница. На този фон валутната двойка  EUR/GBP се търгуваше при равнище от под 0.88.

   

  Пазар на суровините

   Злато

  Златото започна по етапно възстановяване и търговия над $1220 за тройунция. Благородният метал получи силна подкрепа от създалото се напрежение около капиталовия пазар, което подтикна инвеститорите да търсят по-голяма сигурност, предлагана от суровината.

  Петрол

  Щатският лек суров петрол понижи своята стойност и записа търговия при нива от под $69 за барел. Основна причина за наблюдаваното отстъпление в цената на суровината е покачващите се производствени нива в Китай, които достигат до внушителните 12.4 млн. барела на ден, след като няколко нови рафинерии започнаха отново работа.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.40%
  ФЕД 2.25 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/