ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

                                                 Седмичен бюлетин към 13/04/2018

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Основната валутна двойка продължи своята консолидация, търгувайки се в рейндж между 1.25 и 1.22. Понижаването в риск апетита на инвеститорите се отрази както на дълговия, така и на валутния пазар, където се забелязваше възобновен интерес към валутите на развиващите се страни. На друга вълна се намираше руската рубла, която загуби близо 10% от стойността си спрямо еврото. Прогонването на руски дипломати от САЩ продължава, което се отразява негативно на руските олигарси, които затвориха своите активи в руската валута, тласкайки двойката EUR/RUB до нива от 78.

  EUR/GBP

  При валутната двойка EUR/GBP се забелязва пробив при психологическото ниво от 0.87, което може да сигнализира за допълнително поскъпване на британската лира до равнище от 0.85. Изявлението на един от представителите на ЕЦБ за наближаване края на програмата за количествени облекчения до края на годината, последвано от покачване на лихвените нива на ерозоната не повлия значително на еврото, което отъпи своите позиции на британския паунд.

  Пазар на суровините

   Злато

   Геополитическото напрежение между Русия и САЩ се задълбочава, след като бе използвано газово оръжие над населението в Сирия. Това доведе до засилване интереса към златото, което за кратко достигна до 1360$ за тройунция. Публикуването на протокола от последното заседание на ФЕД затвърди намеренията за убедително покачване на лихвените нива. Това  бе достатъчно суровината да слезе от 11-седмичния си връх и да затвори малко над 1350$.

  Петрол

  Щатският лек суров петрол успешно преодоля формираната съпротива при нива от 65$ за барел, достигайки до 3-годишен връх. Отчетеният ръст не се позовава на фундаментална основа въпреки усилените мерки, взети от страна на ОПЕК и Русия. САЩ продължава да бележи рекордни нива при седмичните си запаси, надскачайки 10 млн. барела на ден. Положителния развой бива породен от геополитическата несигурност в района около Сирия и намесените в конфликта страни.

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.40%
  ФЕД 1.75%
  БНБ  0.00% /ОЛП/