ние сме партньори с нашите клиенти

Финансови пазари

 • Финансови пазари

  Седмичен бюлетин към 22/07/2019

  Валутен пазар

  EUR/USD

  Основната валутна двойка отбеляза ново понижение, след като бяха публикувани данните за икономическото очакване на инвеститорите в Германия – ZEW. Данните сочат за значително влошаване на икономическото състояние на страната, като са отчетени стойности от -1.1 спрямо предишните измерени 7.8. Това бе катализаторът, който тласна еврото към ново дъно и нива от 1.1250 спрямо долара.

  EUR/GBP

  Британската валута отбеляза ново дъно, достигайки до ценово равнище от 0.90 EUR/GBP, за последно отчетено преди 27 месеца. Това стана факт, след като двамата претенденти за поста министър-председател на Великобритания- Борис Джонсън и Джеръми Хънт заявиха своите позиции за „твърд“ Брекзит без споразумение.

  Пазар на суровините

   Злато

  Златото преодоля ключовото ниво от $1450 долара за тройунция за пръв път от май 2013г., след като се появиха слухове за понижение на основния лихвен процент в САЩ не с 25, а с 50 базисни пункта. Благородният метал намери допълнителна подкрепа и сред безредиците в средния изток. На този фон, златото записа ръст от 2% за текущата търговска седмица и втора поредна седмици на печалби.

  Петрол

  Щатският лек суров петрол поскъпна с близо 2% и достигна до нива от $56 за барел, след като американския военноморски флот унищожи ирански дрон , след като летателния обект се е превърнал в заплаха за плавателния съд. Междувременно, Международната енергийна агенция намали прогнозите си за търсенето на петрол през 2019г. До 1.1 млн. барела на ден, спрямо очакваните 1.5 млн., заложени през изминалата година.

   

  Основни лихвени проценти на водещите централни банки

   

    Основни лихви на централните банки
  ЕЦБ -0.40%
  ФЕД 2.50 %
  БНБ  0.00% /ОЛП/